11 Temmuz 2014 Cuma

kek nasıl kabarır

Yumurtalar muhakkak oda sıcaklığında olmalı Yumurta ve şeker çırpılırken içine bir fiske tuz atılması daha fazla kabarmasını sağlar Kar gibi olana kadar en az 7-8 dakika mixerin en yüksek devriyle çırpılmalıdır. Kabartma tozunun üzerine bir kaç damla limon sıkarsanız kekiniz daha da güzel kabaracaktır.. Ununuzu kabartma tozu ve vanilya ile elemenizi tavsiye ederim. Kekun formunu yakalayabilirsiniz Yumurta ve şekerinizi çırptıktan sonra eklediğiniz diğer malzemeleri  mixerin en düşük devrinde karıştırmanız yumurtaların sönmesini engelleyecektir) Ekleyeceğiniz malzemeler ıslak meyve türü ise mısır ununa bulamanızı, kuru meyve ise bir iki dakika haşladıktan sonra iyice kurulayıp ,una bulayıp eklemenizi tavsiye ederim..Dibine çökmemesi için.. Un yerine birazını (bir kaç kaşık) nişasta kullanırsanız kum gibi ağızda dağılan kekleriniz olur... Keklerinizi önceden bir kaç dakika ısıtılmış fırına koyarsanız kabarması daha iyi olacaktır...Soğuk fırın kabarmayı engeller. Tuzlu peynirli kek yaparken içine bolca maydonoz veya dereotu koymanız onun çökmesini ve hamur olmasını engelleyecektir... Fırına konulduktan sonra kapak açmamak gerekir..Açılırsa soğuk hava içeri girer ve basınç yaparak çökmeye sebep olur Kontrol yapmadan da kek fırından çıkarılmamalıdır.Bunun için ince uçlu kuru bir bıçak veya kürdan kullanılabilir.Batırınca hamur yapışmamış sa pişmiş demektir Fırından çıkan kek havayla biraz küçülür,biraz beklettikten sonra fırından çıkartmak gerekir....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder